Gréckokatolíkom na sídlisku Sekčov v Prešove posvätili nový chrám

16.10.2003 Celý región

Slávnosť posviacky nového gréckokatolíckeho chrámu Povýšenia sv. Kríža, pastoračného centra a novej farskej budovy s bytom pre duchovného sa na prešovskom sí...
Slávnosť posviacky nového gréckokatolíckeho chrámu Povýšenia sv. Kríža, pastoračného centra a novej farskej budovy s bytom pre duchovného sa na prešovskom sídlisku Sekčov konala v nedeľu 12. októbra. Úloha hlavného svätiteľa a celebranta pripadla prešovskému eparchovi Jánovi Babjakovi. Vzácnym hosťom slávnostnej archijerejskej sv. liturgie bol predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.

Okrem veriacich, predstavených rehoľných spoločenstiev, asi 30 kňazov obidvoch katolíckych obradov, sa na slávnosti zúčastnil aj košický apoštolský exarcha vladyka Milan Chautur.
V chráme všetkých prítomných privítal bývalý správca farnosti, terajší rektor kňazského seminára Petra Pavla Gojdiča v Prešove, Vasil Kormaník. Vladyka Babjak v homílii veľmi vysoko ocenil myšlienku duchovného postaviť z rozostavanej dvojúčelovej budovy kina a krytu civilnej obrany nový kostol. Babjak vysoko vyzdvihol aj úsilie celého spoločenstva veriacich farnosti, ktorí v nie malej miere pomohli pri výstavbe chrámu.
Na dokončenie stavebných prác finančne prispeli donori z Rakúska, Nemecka, USA a Slovenska. Podľa nového správcu farnosti Rastislava Višňovského päť rokov trvajúca výstavba objektu, ktorý architektonicky navrhol Mikuláš Maník, vyšla na asi 15 miliónov Sk. Darcovia financovali z tejto čiastky asi dve tretiny.
Dzurinda sa v ten deň zúčastnil aj na slávnostnom otvorení novej telocvične miestnej základnej školy. Na jej vybudovanie - podobne ako na výstavbu chrámu - prispel finančnou pomocou z rezervy predsedu
vlády SR. Dzurinda si počas slávnosti zahral v nových priestoroch aj futbal.

(jj)
 

Vyberte región